
 

Q: Is an allowance made for estate debts and 
expenses?  

A: The value of the estate is reduced by the 
amount of outstanding debts and certain 
expenses, including burial expenses. 

Q: I am currently receiving Medi-Cal benefits.  
I’d like to start paying off my debt now so 
that my spouse and family are not 
burdened later.  

A: The Department does not have a claim 
until after your death and the death of 
your spouse. Nothing is owed during a 
beneficiary’s or surviving spouse’s lifetime. 

Q:  I believe that there is an error in the 
amount of services reflected on the bill. 
What should I do? 

A: If you believe there is an error on the bill 
related to the claim amount or the services 
provided, you should contact the Collection 
Representative indicated on the claim 
letter. 

 
 
 
 
 
 
 

Q: I want to pay the claim, but the only 
estate asset is a home.  I would like to 
keep the home but a lump sum 
payment is not possible.  What can I 
do? 

A: Whether the estate consists of a home, 
bank account or other asset, payment 
options are available.  You may contact 
the collection representative indicated 
on the claim letter for assistance. 

Q: Will the State take my house? 

A: If your estate does not have sufficient 
other resources to repay Medi-Cal, the 
Department may allow a voluntary lien 
to be placed on the house to ensure 
payment of its claim.   

 
CONTACT INFORMATION  

 
 

 
Department of Health Care Services 
Estate Recovery Section, MS 4720 
P.O. Box 997425 
Sacramento, CA 95899-7425 
Phone: (916) 650-0490 
Fax: (916) 650-6584 
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This pamphlet offers an overview of the 
Estate Recovery Program. 

For additional information, please contact the 
Department of Health Care Services. 
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MEDI-CAL ESTATE RECOVERY PROGRAM 
 

  
h T e Medi-Cal program pays for medical care 
for some people whose savings and income 

are too low for them to be able to pay for their 
own care. The cost of the recipient’s medical 
care, or the cost of the premiums paid for care 
may be required to be repaid to the Medi-Cal 
program.  Repayment is never more than the 
value of the assets the recipient had at the time 
of death.  The amount repaid can then be used 
to pay for medical care for others who need it. 
 
ACCOMPLISHING THE MISSION 
 

 
fter receiving notification regarding the 
death of a person who received Medi-Cal 

benefits, the Department of Health Care Services 
(Department) will decide whether or not the cost 
of services must be paid back.  In making this 
decision, the Department will consider how 
much was paid by Medi-Cal and what is left in 
the estate of the deceased Medi-Cal beneficiary.  
Regardless of what is owed, the Department will 
never collect more than the value of the assets 
owned by the Medi-Cal recipient at the time of 
his/her death.  
 
 
 
 
 
 

ESTATE RECOVERY CASES 
 

 
 

The Department cannot require  
reimbursement under the following 
circumstances: 
 
• During the lifetime of a surviving spouse. 
• For Medi-Cal services provided before the 

beneficiary’s 55th birthday (unless the 
beneficiary is institutionalized). 

• If the Medi-Cal beneficiary is survived by 
a child under 21 years old. 

• If the Medi-Cal beneficiary is survived by 
a child who is blind or disabled (as 
defined by the Federal Social Security 
Act). 

 
► FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Q: What laws govern the Estate Recovery 
Program? 

 

A: The rights and responsibilities of the 
Department, health care providers, 
Medi-Cal beneficiaries and their 
representatives are outlined in the 
California Code of Regulations (CCR), 
Title 22, §50960-50966; California 
Medical Assistance Program, Division 3,  
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bdivision 1, Article 19; Welfare and 
stitutions Code (W&IC) §14009.5; 

Probate Code § 215, 9202, and 9203; and 
the United States Code (USC) § 1396. 
 

Q: How is the obligation to repay Medi-Cal for 
health care services established? 
 

A: California law requires that the estate 
attorney, executor, administrator, heir(s), 
or anyone who receives assets from a 
deceased Medi-Cal beneficiary, must 
provide written notice and a copy of the 
death certificate to the Department within 
90 days of the beneficiary’s death.  Notice 
of death should be forwarded to: 

 
Director, c/o Department of Health Care 
Services, Estate Recovery Section, MS 
4720, P.O. Box 997425, Sacramento, CA  
95899-7425. 
 

Notice to the County or Social Security 
Administration does not satisfy this 
requirement.  The Department can present 
a claim within four months of receiving 
the notice of death. 
 

Q: What if I cannot afford to pay the Estate 
Recovery claim? 
 

A: The Department may waive or reduce its 
claim if payment of the claim would cause 
a substantial hardship.  An application for 
Hardship Waiver is included with each 
claim. You may contact the Department 
for further information. 
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